Rubens

Rubens
The Meeting of Abraham and Melchizedek, c. 1625

Michelangelo Buonarroti

Michelangelo Buonarroti

уторак, 1. април 2008.

Mocart







Mozart je danas jedan od najpopularnijih i najomiljenijih kompozitora. Već u ranom uzrastu, Mocart piše izuzetno uspela muzička dela, no tek tokom putovanja u Majnhajm i Pariz Mocartovo stvaralaštvo stiče priznanje, dok period Velikog Mocarta otpočinje sa Bečkim godinama (1781). Volfgang Amadeus Mocart rodio se 27.01.1756. godine u Salzburgu. Njegov otac Leopold, profe- sionalni muzičar, rano je uočio izuzetne sposobnosti svoga sina. 1768. godine u Beču Mocart komponuje operu Bufo.

U vremenu od 1769 - 1773 Mocart i njegov otac u tri navrata putuju u Italiju, domovinu opere, gde Mocart piše operu Lućio Silja. Tako će Mocart kao vrlo mlad stvoriti imidž lutajućeg muzičara, koji će negovati celog života. Inspirisan Hajdnovom muzikom Mocart komponuje u Beču šest kvarteta za žičane instrumente, a u Salzburgu dovršava četiri velike simfonije. Mocart će ostati u Salzburgu sve do septembra 1777. godine , zatim odlazi u Pariz.




U januaru 1781. godine Mocart boravi u Minhenu, gde piše operu Indomeneo. Potom odlazi u Beč, gde u vodećim krugovima visokog društva daje časove klavira i drži uspešne klavirske koncerte. Zahvaljujući baronu Van Švitenu otkriva muziku Baha i Hendla i oduševljen njihovim stvaralaštvom 1782. piše operu Otmica u Saraju i dovršava prva tri iz serije velikih klavirskih koncerata.



Od jula do oktobra 1783. posledni put boravi u Salzburgu, gdje nastaje njegova svečana Misa u G-molu. Sledi potom period koji je bez sumnje najsrećnija faza u Mocartovoj karijeri-bečki period. Uporedo sa Hajdnom dovodi klasični bečki stil do savršenstva. Već 14.decembra 1784. stupa u organizaciju slobodnih Zidara. Figarova ženidba, prva od njegovih triju velikih italijanskih opera, dovršena je 1.maja 1786. Iste godine nastaju i dva velika kvinteta a tokom leta 1788. njegove posledne velike simfonije. Od aprila do juna 1789. Mocart provodi na putovanju (Drezden, Lajpcig, Berlin).

1790.godine Mocart se bori sa materijalnim nedaćama i zapostavlja komponovanje, ali ubrzo sledi prava erupcija novih dela, među kojima je i opera Čarobna flauta. Međutim Mocart je ozbiljno bolestan i ubrzo umire, u Beču, 5.decembra 1791. Uprkos kritikama koje su pratile njegovo stvaralaštvo, Mocartova reputacija je izuzetno velika, a desetak godina kasnije njegovo delo će steći veliku popularnost širom Evrope.

Нема коментара: