Rubens

Rubens
The Meeting of Abraham and Melchizedek, c. 1625

Michelangelo Buonarroti

Michelangelo Buonarroti

понедељак, 14. април 2008.

Frederik Fransoa Šopen


(1810. – 1849.) Frederik Fransoa Šopen: Najistaknutiji predstavnik poljske muzičke culture.

Kompozitor i pijanista romantizma Frederik Fransoa Šopen rođen je 1810. godine u Poljskoj, ali se u svojoj dvadesetoj godini seli u Pariz. Već kao dječak Šopen pokazuje veliki talenat. Sa sedam godina je već komponovao dva muzička djela, dvije poloneze, a sa osam godina održao je svoje prve koncerte.


Varšavske novine su pisale o "malom Šopenu", čudu od djeteta koje nastupa na raznim aristokratskim zabavama u prijestonici kao glavna atrakcija. U Varšavi je bio poznat kao "drugi Mocart".


Godine 1829. u Varšavi je sreo Paganinija, a iste godine upoznao je svoju prvu ljubav, studentkinju i pjevačicu Konstancu Glatkovsku, koja ga je inspirisala. U ovo doba nastaju i oba Šopenova klavirska koncerta. Ranu mladost provodi na putovanjima u Berlinu, Beču i Drezdenu. U Beču je održao dva klavirska koncerta, za koje je dobio i dobru i lošu kritiku. Svoj prvi klavirski koncert, opus 21 u f-molu, izveo je prvi put u Varšavi u novembru 1829. godine.


Šopen se u Parizu družio sa drugim poljskim iseljenicima, a neki od njegovih prijatelja bili su muzičari Franc List, Hektor Berlioz, Feliks Mendelson i Robert Šuman.

Šopen se 1836. godine vjerio sa Poljakinjom Marijom Vodzinjskom, kojoj je tada bilo 17 godina. Međutim, daleko je atraktivnija bila njegova veza sa Žorž Sand, koja ga je veoma voljela.


Kratko prije svoje smrti, Šopen se dao nagovoriti da ide na turneju po Engleskoj. To je bila kobna odluka. Tamošnja vlažna klima negativno je uticala na Šopena, koji je bolovao od tuberkoloze. Preminuo je ubrzo po povratku u Pariz, 17. oktobra 1849. godine, u okruženju prijatelja i rođene sestre.


Sahranjen je u Parizu, a srce mu je preneseno u crkvu Svetog krsta u Varšavu, u skladu sa njegovim testamentom. Sahrana je odgođena skoro dvije nedjelje zato što je Šopen želio da se na njoj pjeva Mocartov "Rekvijem" sa ženskim glasovima, nešto što crkva Medelene nikada prije nije dozvolila. Na sahrani je bilo oko 3.000 ljudi.

Нема коментара: